Nasza konfitura jest przygotowywana z w pełni dojrzałych, świeżych (niemrożonych) jagód kamczackich w sezonie ich zbioru z dodatkiem jedynie niewielkiej ilości cukru (gdyż same jagody w momencie zbioru są bardzo słodkie – °Brix na poziomie 14-16) i naturalnego zagęstnika. Cały proces przygotowania konfitury jest prosty: polega na kilkakrotnym podgrzewaniu owoców z cukrem, aby owoce nie rozpadły się.
Smak naszej konfitury jest słodko-kwaśny, charakterystyczny dla owoców jagody kamczackiej, a barwa zbliżona do barwy świeżych owoców. Konfitura ma bardziej wyrazisty smak niż dżemy czy powidła. Jest doskonała do ciast, naleśników, gofrów, rogalików i innych deserów.
Jeśli kupicie u nas jagody kamczackie, możecie oczywiście w domu wykonać własną konfiturę. Poniżej podajemy prostą recepturę.
Powodzenia
Jeśli jednak spóźniliście się na czas zbiorów, polecamy nasze gotowe, przygotowane z pełną starannością konfitury z jagód kamczackich.