jagoda
KONFITURY

Konfitura z jagód kamczackich

Nasza konfitura jest przygotowywana z w pełni dojrzałych, świeżych (niemrożonych) jagód kamczackich w sezonie ich zbioru z dodatkiem jedynie niewielkiej ilości cukru (gdyż same jagody w momencie zbioru są bardzo słodkie – °Brix na poziomie 14-16) i naturalnego zagęstnika. Cały proces przygotowania konfitury jest prosty: polega na kilkakrotnym podgrzewaniu owoców z cukrem, aby owoce nie rozpadły się.

Smak naszej konfitury jest słodko-kwaśny, charakterystyczny dla owoców jagody kamczackiej, a barwa zbliżona do barwy świeżych owoców. Konfitura ma bardziej wyrazisty smak niż dżemy czy powidła. Jest doskonała do ciast, naleśników, gofrów, rogalików i innych deserów.

Skład:
jagody, cukier
Dostępne opakowania:
w ofercie mamy konfiturę rozlaną do słoiczków szklanych o pojemności 200 ml zamykanych metalową nakrętką, opatrzonych etykietą

 

PRZEPIS

Konfitura z własnej kuchni

Jeśli kupicie u nas jagody kamczackie, możecie oczywiście w domu wykonać własną konfiturę. Poniżej podajemy prostą recepturę.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagody i cukier wsypujemy do rondla.
  • Na wolnym ogniu gotujemy około godziny.
  • Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików.
  • Zakręcamy słoiki.
  • Słoiki okrywamy kocem.
  • Gdy słoiki wystygną opatrzeć naklejką z datą zamknięcia i nazwą produktu.

Powodzenia

Jeśli jednak spóźniliście się na czas zbiorów, polecamy nasze gotowe, przygotowane z pełną starannością konfitury z jagód kamczackich.

jagoda