JAGODA KAMCZACKA
Jagody kamczackie są nadal niezbyt popularne wśród konsumentów. Dopiero od kilku sezonów pojawiły się w handlu, dlatego wiele osób nadal niewiele o nich wie. Są nieco podobne do borówek amerykańskich. Są bogate w antocyjany stąd ich ciemnoniebieskie zabarwienie skórki. Rosną, podobnie, jak borówki na krzewach osiągających nawet 2,5 metra wysokości. Same krzewy są wytrzymałe na niską temperaturę, stąd ich uprawa jest z powodzeniem możliwa w Polsce. Są także dość odporne na szkodniki i choroby, mogą być uprawiane w systemie ekologicznym bądź integrowanym.
Same jagody, w zależności od odmiany, dorastają nawet do 4 cm długości, osiągając masę kilkunastu gramów. Są podłużne, o nieregularnym kształcie, a ich skórka jest pokryta woskowatym nalotem, co sprawia, że są bardzo atrakcyjne jako dodatek do deserów i ciast.
W zależności od odmiany jagody mogą być bardziej kwaskowate, lub słodsze, o ciekawym połączeniu smakowym. Niektórzy porównują smak świeżych jagód do mieszanki smaków kilku owoców – malin, jeżyn i borówek!
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w jagodach kamczackich czyni z nich doskonały składnik diety skuteczny w zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich, jak m.in. nowotwory, choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca.
Owoce jagody kamczackiej charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, ponieważ dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Związek ten wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczyniając się do wzmocnienia ogólnej zdolności immunologicznej organizmu i zmniejszenia częstości infekcji.
Jagoda kamczacka dostarcza również witaminy z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz minerały niezbędne dla organizmu: wapń, potas, fosfor i magnez.
Owoce jagody kamczackiej są również źródłem innych substancji o właściwościach przeciwutleniających – związków fenolowych - wśród których znajdują się antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe. Zmniejszają one szkodliwy wpływ wolnych rodników tlenowych, mają wysokie właściwości przeciwutleniające. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, nowotworom, chorobom sercowo-naczyniowym (np. miażdżycy, zawałom serca, udarom), cukrzycy oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.